26. prosince 2009

První výstřel z Aurory - Hitec



Po sezóně odlétané bez jediného zaškobrtnutí na 2,4GHz se soupravou Turnigy 9X + modul a přijímače Assan jsem podlehl novince od Hitec a pořídil si Auroru 9 jak jinak než na 2,4Ghz. První dojmy jsou OK. Ovládání přes dotykový display je intuitivní a téměř není třeba nahlížet do návodu. Vše se nastavuje tak nějak samo. Až jsem měl pocit, že mi zapomněli přibalit nějakou funkci :-)  Základní naprogramování modelu je díky průvodci nastavením otázkou pár kliknutí. Možnosti programování nejsou nijak omezené a dá se přiřazovat jakýkoliv kanál k jakémukoliv ovladači a taky cokoliv mixovat. Pohyb serv jde v obou směrech zpomalit. Již v základu je telemetrie a to měření přijímačových baterií. Údaj se zobrazuje na displeji vysílače. Je hodně příjemné vědět kolik voltíků zbývá v baterii přijímače při hodinových letech s větroni. Nechci se pouštět do výčtu vlastností této skvělé RC soupravy. Už o ní bylo napsáno dost. Hezká recenze jak na modul Spektra 2,4GHz tak na samotnou Auroru vyšla v RC revue 09/2009.
Když bych se pokusil jednoduše srovnat Turnigy 9X a Hitec Aurora tak bych musel říct, že Aurora 9 se tváří o něco kvalitněji co se týká provedení. Programové vybavení je o něco  širší a intuitivnější. Telemetrie již v základu Aurory taky potěší...  Jako nevýhodu u Aurory musím vzpomenout vyšší spotřebu v kombinaci dodanou slaboučkou šesti článkovou baterii 1300mAh. Při programování si ohromný podsvícený display řekne o své a % baterie  mizí před očima. Při provozu na letišti výdrž bez problémů. Aurora počítá s osazením dvoučlánkové LiPo baterie a určitě toho využiji a dám tam něco silnějšího.
Kategorie ve které Turnigy jednoznačně vítězí je cena. Souprava Turnigy 9x včetně  2,4Ghz modulu a přijímačů 6+7 kanálů je cca za 3800,-Kč. Samotný 7k přijímač je cca za 500kč.(6+7k přijímače nejsou s plným dosahem. Jsou vhodné spíš pro menší modely. V mém F3K r1,5m na hranici viditelnosti vše OK)  8k přijímač s plným dosahem pro velké větroně je cca za 1200,-Kč
Hitec Aurora 9 ( vysílač +6k+7k přijímač) je za 11200,- kč. Samotný 7k přijímač je za 1300,-Kč (6+7k přijímače jsou s plným dosahem)
Rozdíl cen je skoro trojnásobný. Je samozřejmě jasné, že každá souprava míří pro jinou skupinu uživatelů.
Pokud chcete ušetřit kupu peněz a nezáleží vám na renomé značky tak Turnigy nezklame. Naopak překvapí svou vybaveností. Potřeby běžného modeláře pokryje na 100% . Pravděpodobně si ji nebudou budou kupovat modeláři s obřími modely.  Podrobnější recenzi Turnigy 9x najdete zde
Hitec Aurora 9 je solidní kus modelářského náčiní. Je radost ji programovat a lítat s ní. Pokud vám nevadí utratit nějakou korunu navíc budete ji mít rádi stejně jako já.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.